Strefa rodzica



Odżywianie i diety w wadach serca

Dieta z MCT i wysokobiałkowa

Najlepsze źródła naturalnego białka w diecie wysokobiałkowej i ubogotłuszczowej

ProduktBiałko w 100 g produktuLCT w 100 g produktu
Mięso i jego przetwory
Pierś indyka (bez skóry i tłuszczu) 19.2 0.7
Szynka z indyka 17.1 1.6
Pierś kurczaka (bez skóry i tłuszczu) 21.5 1.3
Szynka z piersi kurczaka 21.2 1.2
Wołowina pieczeń 20.9 3.6
Wołowina polędwica 20.1 3.5
Szynka wołowa gotowana bez tłuszczu 20.9 2.0
Wędzonka wołowa gotowana 17.8 3.1
Cielęcina łopatka 19.9 2.8
Cielęcina sznyclówka 20.5 2.8
Cielęcina udziec 20.5 2.4
Ryby i owoce morza
Dorsz 17.7 0.7
Dorsz wędzony 22.1 0.5
Mintaj 16.6 0.6
Tuńczyk w wodzie 21.0 1.2
Flądra 16.5 1.8
Halibut 20.1 1.9
Sola świeża 17.5 1.4
Produkty mączne
Makaron bezjajeczny 11.0 1.6
Mąka pszenna 10.1 1.2
Mąka ryżowa 7.2 0.7
Ryż biały 6.7 0.7
Kasza manna 8.7 1.3
Chleb pszenny 8.5 1.4
Chleb żytni jasny 3.8 1.3
Chleb żytni razowy 5.9 1.7
Chleb żytni pełnoziarnisty 6.8 1.8
Mleko i nabiał 
Mleko 0.5% 3.5 0.5
Maślanka spożywcza 0.5% 3.4 0.5
Mleko odtłuszczone w proszku 35.7 0.8
Ser twarogowy chudy 0.5% 19.8 0.5
Białko jajka kurzego 10.9 0.2
Słodycze
Żelki  3.0  0.0

Dane pochodzą ze strony internetowej Instytutu Żywności i Żywienia