Strefa rodzica



Odżywianie i diety w wadach serca

Dieta z MCT i wysokobiałkowa

Co to jest MCT?

MCT (ang. medium-chain triglycerides) są to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Najwięcej można znaleźć ich w oleju kokosowym, z którego rafinowany jest czysty olej MCT. Tłuszcze MCT, w przeciwieństwie do zawartych w pożywieniu długołańcuchowych tłuszczy LCT, wchłaniane są bezpośrednio przez naczynia krwionośne układu wrotnego (z pominięciem naczyń limfatycznych), skąd trafiają do wątroby. Prowadzi to do zmniejszenia objętości chłonki w naczyniach limfatycznych i obniżenia jej ciśnienia, zapobiegając „przeciekaniu” chłonki do jelita (PLE), oskrzeli (PB) lub opłucnej.

Stosowanie preparatów z MCT u chorujących na PLE prowadzi także do zmniejszenia zaburzeń wchłaniania.

Uwaga! Z uwagi na ryzyko biegunek olej MCT musi być dodawany do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości, stopniowo zwiększanych do zaleconego przez lekarza poziomu.

Autor: Małgorzata Pawłowska
Konsultacja medyczna: dr hab. med. Katarzyna Januszewska